Dat is niet zo verbazingwekkend, en de werkelijke reden komt ook duidelijk naar voren in de reacties onder het artikel.

Mensen doen eenvoudigweg geen aangifte meer omdat de politie er toch niets mee doet. Niets doe, is dus de ideale manier gebleken om de geregistreerde misdaad omlaag te krijgen. Makkelijker, veiliger en goedkoper dan politiewerk doen.

De mankracht die vervolgens over is, kunnen we inzetten voor activiteiten die snel geld opleveren, controles langs de weg, voertuigcontroles, (parkeer)boetes uitdelen, of die noodzakelijk zijn, zoals met 20 auto’s achter een eenvoudig ongeluk gaan staan om het achterkomende verkeer te waarschuwen, administratieve taken, rondhangen bij festivals en voetbalwedstrijden, mensen in nood helpen, of regelen dat de brandweer of ambulance komt om het echte werk uit te voeren.

Als ik vandaag zo links en rechts wat mensen om me heen spreek, dan is de teneur hetzelfde: De politie doet toch niets voor je, dus waarom zou je nog aangifte doen?

Ik zal niet alle verhalen die ik gehoord heb hier op gaan schrijven, maar een paar wil ik u niet onthouden.

Van een vriend werd een boot met trailer gestolen. Hij deed aangifte, omdat zijn verzekering dat eiste, en kreeg keurig zijn schade uitgekeerd en kocht een nieuwe boot. Een jaar later zag hij op een bekende veilingsite zijn eigen boot, inclusief trailer te koop aangeboden staan, dus hij met de advertentie naar de politie. Op basis van het adres was de agent al snel klaar. Die mensen zijn veel te gevaarlijk om naar toe te gaan, u heeft een nieuwe boot, dus waar maakt u zich druk om?

Mijn vriend ontplofte op het politiebureau. Wat is dit voor mentaliteit? Zijn jullie nou helemaal gek geworden? Betaal ik hier zo veel belasting voor?

Uiteindelijk heeft hij op het politiebureau het nummer gebeld om een afspraak voor bezichtiging te maken en kreeg hij na dagen dreigen de politie zo ver dat ze mee gingen. Uiteindelijk had hij zonder al te veel problemen zijn oude boot terug, en die heeft hij bij de verzekering ingeleverd, zodat zij hem konden verkopen.

Een ander geval is een gestolen fiets. Een paar dagen na de aangifte komt de eigenaar zijn fiets tegen, met een ander er op. Hij is diegene gevolgd en de rit eindigde in een tuin vol fietsen. Hij is om de hoek gaan staan en heeft de politie gebeld. De reactie was verbijsterend, want “misschien had die jongen de fiets wel te goeder trouw gekocht, dus dan kunnen wij er toch niets mee.

Uiteindelijk is hij zelf de tuin maar in gewandeld en heeft zijn fiets weer mee genomen…

Een dure fiets kopen doet hij niet meer, en aangifte al helemaal niet meer.

En zo kan ik als eenvoudig privépersoon meer dan 10 waargebeurde verhalen opschrijven.

En het CBS vindt het dan nog gek dat de “geregistreerde criminaliteit” daalt?

Laat me niet lachen!!

 

https://www.nu.nl/binnenland/5253464/aantal-geregistreerde-misdrijven-sinds-2002-sterk-gedaald.html