Het woord “smart” of “slim” wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt. We hebben opeens “smartphones”, “slimme meters”, “slimme thermostaten”, “slimme koelkasten”, maar hoe “slim” is slim nog?

De betekenis van het woord “slim” is dat iets of iemand iets doorziet, snapt, (vlug) reageert.

hij snapt het vlug, reageert snel vb: Jan is een slimme leerling
iemand te slim af zijn [hem doorzien en zorgen dat zijn plannen niet doorgaan]
wie niet sterk is, moet slim zijn [wie geen kracht heeft, moet zijn verstand gebruiken]

Dan pak ik mijn telefoon en leg ik die naast deze definitie, en dan blijft er weinig meer van de definitie van “slim” over.

Mijn telefoon (of computer) “snapt” niets. Alles moet hem voor worden gekauwd. Nu kun je een telefoon wel zo programmeren dat hij slim lijkt, maar dat maakt hem nog niet slim.

Je kunt bijvoorbeeld instellen dat als je een boodschappenlijstje hebt staan, de telefoon een melding geeft als je in de buurt van een winkel komt, maar de telefoon reageert daarmee nog steeds niet op de omstandigheden, bijvoorbeeld dat je haast hebt omdat je een trein moet halen (en dus helemaal geen tijd voor boodschappen hebt…)

Dit artikeltje schrijf ik naar aanleiding van de kop van iemand op facebook:

Smart Phone is dodelijk.

Dat is natuurlijk grote onzin. Een smartphone is niets. Het is een apparaat. Het verkeerde gebruik er van KAN dodelijk zijn, maar deze kop suggereert dat het om cyanide gaat en is een ontkenning van de persoonlijke verantwoordelijkheid van de gebruiker.

Het artikel gaat over afleiding in het verkeer, waarbij de smartphone niet eens expliciet genoemd wordt, dus auteur van de kop past ook nog eens een stevig stukje inlegkunde toe, als mede-oorzaak van meer ongevallen op de weg. Als belangrijkste wordt de toename van de verkeersdrukte echter genoemd, en niet eens de afleiding.

Geen enkel apparaat is van zichzelf dodelijk, tenzij de gebruiker het dodelijk maakt. Dat geldt als het om afleiding gaat niet alleen voor de smartphone, maar kan ook voor een gewone telefoon gelden, of een navigatiesysteem, een radio, een of ander snufje in de auto (waarbij de autopilot van Tesla inmiddels berucht is), kinderen op de achterbank, of noem maar op.

Ik moet echter de eerste ouder nog tegenkomen die beweert dat kinderen dodelijk zijn…

Maar kijken we naar andere “slimme apparaten”, dan blijft er van “slim” weinig meer over.

Mijn “slimme meter” kan niets anders dan meterstanden doorgeven. Er zijn mensen met een verstandelijke beperking – die over het algemeen niet “slim” worden genoemd – die tot veel meer in staat zijn, dus waar heeft deze meter het predicaat “slim” aan te danken?

Of een “slimme” thermostaat? De eerste thermostaat die in kan schatten dat ik me niet lekker voel, en dus uit zichzelf de temperatuur een graadje hoger zet, moet nog gemaakt worden, dus “slim” zijn deze thermostaten ook bepaald niet!

De “slimme” lamp dan? Is ook niet zo slim, want ik moet programmeren wanneer ik naar bed ga, en als ik er een keer van afwijk zit ik op de standaardtijd gewoon in het donker…

Laten we dus alsjeblieft ophouden allerlei domme apparaten “slim” te noemen en dit label gewoon houden voor mensen die iets doen wat bovengemiddeld is. Dat lijkt me een prachtig eerherstel van het woord slim.

 

Bronnen:
Muiswerk

Facebook